Mona Sahlin var Socialdemokraternas första kvinnliga partiledare. Hennes väg dit kantades dock av motgångar, och inte heller hennes tid som partiledare skulle bli lätt.
Sahlin föddes 1957 i Sollefteå. Hon hade politiskt engagemang i familjen, då hennes far var politiskt sakkunnig hos dåvarande statsministern Ingvar Carlsson, och hon visade själv tidigt ett intresse för politiken då hon vid 13 års ålder blev medlem i Nackas FNL-grupp. På 1970-talet blev hon medlem i SSU, och klättrade till ordförande i Stockholmsdistriktet. Hon blev den yngsta riksdagsledamoten med sina 25 år då hon blev invald år 1982, och i och med det började hennes karriär inom socialdemokraterna och inom den nationella politiken. 1990 valdes hon till arbetsmarknadsminister, och 1994 till vice statsminister, efter att socialdemokraterna återigen bildat regering efter valet. Vid Ingvar Carlssons avgång som partiledare 1995, verkade Mona Sahlin given som efterträdare. Men i samband med detta uppdagades den så kallade Tobleroneaffären, då det framkom att Sahlin använt statens bankkort för att betala privata utgifter. Detta följdes av en våg andra avslöjanden i medierna, bland annat att Sahlin betalat en dagmamma svart och att hon hade 98 obetalda parkeringsböter. Enligt hennes dåvarande pressekreterare, Mikael Romero, handlade det om ett mediedrev där många av uppgifterna som rapporterades inte stämde. Affären ledde till att Mona Sahlin drog tillbaka sin kandidatur till partiledare och även drog sig tillbaka från politiken. För den som vill stödja sitt parti eller förening och marknadsföra det, är det bra att känna till att vavnamn.se gör namnskyltar, bra att ha på t.ex. kläder.
Sahlin skulle återvända 1998, då hon under flera år innehade en rad poster i Göran Perssons regering, som bland annat arbetsmarknadsminister, integrationsminister och miljöminister.
År 2007, efter att Göran Persson avgått, var Mona Sahlin den socialdemokratiska valberedningens förstahandsval till ny partiledare, vilket hon också blev. Trots att Sahlin hade stort stöd i partiet, verkade hon dock inte ha det bland väljarna, då hennes första valresultat som partiledare, i EU-valet 2009, var det sämsta resultatet partiet haft sedan den allmänna rösträtten infördes. Riksdagsvalet ett år senare skulle inte gå mycket bättre, då valresultatet blev det sämsta i ett riksdagsval sedan den allmänna rösträtten infördes, med 30,7 %. Efter detta krävde flera inom partiet att Sahlin skulle avgå, vilket hon inledningsvis uttryckte att hon inte skulle göra. Efterhand meddelande hon dock att hon skulle lämna både sin post som partiledare och sin plats i riksdagen.
Sahlin har i senare intervjuer uttryckt både sorg över krisen som Socialdemokraterna genomgick under sin efterträdare Håkan Juholt, och ett visst mått av skadeglädje över att problemen inte var så lätta att lösa som att bara byta ut en person.
Mona Sahlin har inte gett sig in i politiken igen sedan hennes avgång.