Olof Palme var svensk statsminister mellan 1969 och 1976 och från 1982 till 1986, då han blev mördat på öppen gata i Stockholm. Han är en av de mest välkända politiker som Sverige har haft, och fortfarande lägger folk röda rosor på minnesplaketten på Tunnelgatan. Den röda rosen är symbolen för Socialdemokratin. Olof Palme blev aktiv socialdemokrat under studenttiden, bland annat för att han sett konsekvenserna av stora klassklyftor under en USA-resa och effekterna av kolonialismen under en Asien-resa. Mellan perioderna som statsminister var han ledare för oppositionen, och arbetade också som FN-medlare i Iran-Irakkriget.
Mordet på Olof Palme
Trots att det är 30 år sedan Olof Palme blev skjuten, är mordet fortfarande ouppklarat. Under åren har över 130 personer erkänt dådet. 1988 dömdes Christer Pettersson för mordet, men han frikändes året efter av en enig hovrätt. Det som är allmänt känt är att Olof och Lisbet Palme den 28e februari 1986 tog en promenad, utan livvakter, i centrala Stockholm. De hade varit på Grand på bio och sett Bröderna Mozart. Klockan 23.21 sköts Olof i huvudet på Tunnelgatan, och han dödförklarades på Sabbatsbergs sjukhus 00.06. Palmes grav ligger på Adolf Fredriks kyrkogård, och även där lämnas än idag röda rosor.
Palme satte Sverige på kartan
Utomlands är Olof Palme kanske mest känd för att göra svensk utrikespolitik mer högljudd och rättvise fokuserad. Palme var genomgående kritisk till de krig som västvärlden bedrev i andra delar av världen – exempelvis Vietnamkriget. 1972 höll han ett kort men kärnfullt tal i Sveriges radio där han starkt kritiserade USAs bombningar i Hanoi, och jämförde det med andra ””illdåd”” som Guernica och Treblinka. Han markerade även mot Apartheidregimen i Sydafrika, och mot diktatorer som Pinochet i Chile och Franco i Spanien. I ett ofta citerat tal från 1975 kallade han Francos regim för ””satans mördare””. Palme fick dock kritik för att han inte var lika hård mot vänsterdiktaturer – han hyllade både Cubas Castro och Östtysklands ledare.