Bommersvik är en kursgård och konferensanläggning som ägs av SSU, som ligger vid sjön Yngern utanför Södertälje. Den invigdes den 14 september 1937, efter att en insamling skett bland SSU:s medlemmar och andra organisationer inom arbetarrörelsen. Dessa donationer möjliggjorde att SSU kunde köpa gården av överste Lundeberg. Tanken med gården var att SSU skulle kunna utbilda de fackliga och politiska ledarna för nästa generation, och än idag utbildas socialdemokratiska ungdomar på gården i diverse politiska ämnen, fackliga avtal och relevanta lagar.

Gården har ett mycket stort symboliskt värde för socialdemokratin. Här bodde till exempel Tage Erlander efter hans avgång som svensk statsminister och partiledare, då han förlänades en hedersbostad på Bommersvik. Huset där Erlander och hans fru Aina levde fram till Erlanders död kallas än idag för Erlandervillan. Av denna och många andra anledningar är Bommersvik något av den svenska socialdemokratins Mecka, och många väljer till exempel att gifta sig på gården. Bommersvik har blivit en plats dit socialdemokratiska regeringar kan inhämta lugn och ro, och inspiration från naturen. Till exempel åkte Ingvar Carlsson dit efter mordet på Palme, för att förbereda presentationen av sin regering i avskildhet och i lugn och ro. Även Olof Palme själv tog sin tillflykt till Bommersvik med sin regering efter en arbetsmarknadskonflikt som skakade Sverige.Per_Albin_Hansson_föreläser_Bommersvik

Förutom kursgårdens symboliska värde för socialdemokratin har byggnaderna och dess innehåll även ett mycket påtagligt värde. Inuti byggnaderna finns nämligen diverse skatter och föremål som socialdemokratiska statsministrar har fått på sina utlandsresor, och som de sedan har gett i gåva till gården för att utsmycka lokalerna. Några av de mest värdefulla (och kontroversiella) gåvorna kommer från Olof Palme, som har givit skolan flera vaser från Mingdynastin, en uppstoppad tiger, en guldstaty av en inkagud och vrakdelar från ett nedskjutet amerikanskt flygplan från Vietnamkriget.

Om du själv vill åka på en kursgård eller vidareutbilda dig på något annat sätt, men inte har möjlighet att göra det i något politiskt partis regi eller via en förening, kan det bli en dyr historia. Om du behöver låna pengar för din fortbildning kan du gå in på Advisa, där du kan jämföra bankernas villkor för att få så bra förutsättningar för ditt lån som möjligt.