Esp-Stockholm – Information om Socialdemokratin https://esp-stockholm.se Sun, 10 Dec 2017 12:40:28 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 Den röda rosen https://esp-stockholm.se/den-roda-rosen/ https://esp-stockholm.se/den-roda-rosen/#respond Sun, 10 Dec 2017 12:40:28 +0000 http://esp-stockholm.se/?p=81 Olof Palme var svensk statsminister mellan 1969 och 1976 och från 1982 till 1986, då han blev mördat på öppen gata i Stockholm. Han är en av de mest välkända politiker som Sverige har haft, och fortfarande lägger folk röda rosor på minnesplaketten på Tunnelgatan. Den röda rosen är symbolen för Socialdemokratin. Olof Palme blev aktiv socialdemokrat under studenttiden, bland annat för att han sett konsekvenserna av stora klassklyftor under en USA-resa och effekterna av kolonialismen under en Asien-resa. Mellan perioderna som statsminister var han ledare för oppositionen, och arbetade också som FN-medlare i Iran-Irakkriget.

Mordet på Olof Palme

Trots att det är 30 år sedan Olof Palme blev skjuten, är mordet fortfarande ouppklarat. Under åren har över 130 personer erkänt dådet. 1988 dömdes Christer Pettersson för mordet, men han frikändes året efter av en enig hovrätt. Det som är allmänt känt är att Olof och Lisbet Palme den 28e februari 1986 tog en promenad, utan livvakter, i centrala Stockholm. De hade varit på Grand på bio och sett Bröderna Mozart. Klockan 23.21 sköts Olof i huvudet på Tunnelgatan, och han dödförklarades på Sabbatsbergs sjukhus 00.06. Palmes grav ligger på Adolf Fredriks kyrkogård, och även där lämnas än idag röda rosor.

Palme satte Sverige på kartan

Utomlands är Olof Palme kanske mest känd för att göra svensk utrikespolitik mer högljudd och rättvise fokuserad. Palme var genomgående kritisk till de krig som västvärlden bedrev i andra delar av världen – exempelvis Vietnamkriget. 1972 höll han ett kort men kärnfullt tal i Sveriges radio där han starkt kritiserade USAs bombningar i Hanoi, och jämförde det med andra ””illdåd”” som Guernica och Treblinka. Han markerade även mot Apartheidregimen i Sydafrika, och mot diktatorer som Pinochet i Chile och Franco i Spanien. I ett ofta citerat tal från 1975 kallade han Francos regim för ””satans mördare””. Palme fick dock kritik för att han inte var lika hård mot vänsterdiktaturer – han hyllade både Cubas Castro och Östtysklands ledare.

]]>
https://esp-stockholm.se/den-roda-rosen/feed/ 0
SSU https://esp-stockholm.se/ssu/ https://esp-stockholm.se/ssu/#respond Fri, 05 May 2017 15:30:45 +0000 http://esp-stockholm.se/?p=77 Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU, bildades redan 1917. I april 2015 hade förbundet över 10 000 medlemmar. SSU delar ideologi med Socialdemokraterna och i deras principprogram står det att deras mål är att människan ska nå frigörelse. Det ska finnas frihet, jämlikhet och solidaritet i samhället för alla medborgare. Feminism, socialism och antirasism är SSU:s ledord. SSU är uppdelat i 26 olika distrikt. En gång om året hålls en distriktskongress där ny styrelse och ordförande väljs. Det största SSU-distriktet är Stockholms Läns distrikt. Ordförande som valdes 2015 är Philip Botström och han sitter fortfarande kvar.

SSU vill byta betygsystem

SSU vill byta ut betygssystemet för att de tycker att det nuvarande systemet är orättvist. De säger att enstaka sämre prestationer kan skada slutbetyget i en kurs oavsett vad dina andra resultat säger. SSU tycker att betygssystemet är ologiskt och krångligt. Ett orättvist betygssystem kommer att öka på den redan ökade stressnivån hos elever. Depression och ångest har ökat farligt mycket hos unga. Man måste må bra för att kunna prestera i skolan. SSU vill ha ämnesbetyg infört i skolan i stället för kursbetyg. Detta skulle visa den sammanlagda kunskapen eleven har om ett ämne i stället för att dela upp det i mindre delar och som elev, stressa över varje kursbetyg.

SSU vill stoppa vinstjakten i skolan

SSU har en decemberkampanj där de uttrycker hur viktigt det är att stoppa vinstjakten från svenska skolor. De säger att Sverige är det enda landet som tillåter oreglerade vinstuttag från skolor som vi finansierar med skattepengar. Samtidigt har vi en skola där kunskapsresultaten är låga och konstant blir lägre. SSU:s ordförande Philip Botström säger att skattepengarna ska gå till lärartjänster och elevhälsan, inte till vinstuttag. 8 av 10 svenskar tycker att vi ska begränsa vinstuttag i skolor och SSU planerar att gå ut i skolor för att samla in namnunderskrifter. Tanken är att mobilisera så många elever som möjligt för att stoppa vinstuttagen.

]]>
https://esp-stockholm.se/ssu/feed/ 0
Stefan Löfven https://esp-stockholm.se/stefan-lofven/ https://esp-stockholm.se/stefan-lofven/#respond Sat, 11 Jun 2016 13:52:14 +0000 http://esp-stockholm.se/?p=66

Sedan den 3 oktober 2014 har Stefan Löfven varit statsminister, då han övertog arbetet från moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Det var i valet samma år som Socialdemokraterna blev framröstade till Sveriges största parti och därmed till att leda landet i fyra år framöver. Löfven föddes som Kjell Stefan den 21 juli 1957 i Hägerstens församling i Stockholm, men är uppvuxen i Sollefteå. Som tonåring i staden började han att engagera sig politisk, han såg det som en möjlighet att förändra världen. När han kom ut i arbetslivet fortsatte han att arbeta politiskt, bland annat för att arbetarna skulle få bord och stolar i fikarummet.

Från det lilla till de stora frågorna

View of Government offices building -Rosenbad on the right.

Än idag vill Stefan Löfven arbeta för den lilla människan, mot förtryck och orättvisor och för jämlikhet och trygghet. Löfven har inte haft det alldeles enkelt som statsminister, först Decemberöverenskommelsen med de borgerliga partierna – som senare revs upp – och nu Vänsterns hårda budgetkrav på Löfven. Vänsterpartiet tänker inte ge sig i frågan om att återinföra förmögenhetsskatten, hur det går i den frågan får vi svar på hösten 2016. Idag leder han Sverige, men vägen dit har varit lång. Endast tio månader gammal flyttade han som fosterbarn från Stockholm till Sollefteå och föräldrarna Iris och Ture Melander. Båda föräldrarna var arbetare och det föll sig naturligt att Löfven skulle komma att bli medlem i Sveriges största arbetarparti.

 

]]>
https://esp-stockholm.se/stefan-lofven/feed/ 0
Ingvar Carlsson https://esp-stockholm.se/ingvar-carlsson/ https://esp-stockholm.se/ingvar-carlsson/#respond Fri, 18 Mar 2016 19:08:24 +0000 http://esp-stockholm.se/?p=61 Ingvar Carlsson var Sveriges stadsminister mellan år 1986 och 1991, samt mellan 1994 och 1996. Innan dess hade han innehållit en rad poster inom riksdag och regering, bland annat riksdagsledamot år 1965-1996, utbildningsminister år 1969-1973, konsultativt stadsråd år 1973 och år 1982-1986, bostadsminister år 1973-1976, vice statsminister år 1982-1986 och miljöminister från år 1985.

Carlsson föddes år 1934 i Borås. Han växte upp i en arbetarfamilj, då han var son till en lagerarbetare och en textilarbeterska. Under sin uppväxt engagerade han sig i SSU, och utbildade sig så småningom till företagsekonom. Han avslutade dessa studier år 1955, och fortsatte sedan att studera till en pol mag vid Lunds universitet, som han var klar med år 1958. Samma år påbörjades han verkliga karriär inom politiken, då han började arbeta i statsrådsberedningen som sekreterare till Tage Erlander, den dåvarande statsministern. Denna arbetsuppgift höll honom sysselsatt i två år, men därefter begav han sig till Illinois i USA för att studera vid Northwestern University. Om du också skulle vilja studera eller resa i USA, men inte har hunnit spara ihop tillräckligt med pengar än, kan det vara en bra idé att leta igenom dina byrålådor och smyckeskrin efter guldklockor och guldsmycken som du inte använder. På Guldbrev.se kan du nämligen sälja guld, och på så sätt få ett välkommet bidrag till din reskassa.

9/9/1987 President Reagan Nancy Reagan Ingvar Carlsson and Ingrid Carlsson in Cross Hall before state dinner for Prime Minister Ingvar Carlsson of Sweden

9/9/1987 President Reagan Nancy Reagan Ingvar Carlsson and Ingrid Carlsson in Cross Hall before state dinner for Prime Minister Ingvar Carlsson of Sweden

Vid sin hemkomst från USA år 1961 blev Carlsson ordförande i SSU, och fem år senare klättrade han ytterligare på den politiska stegen då han blev riksdagsledamot. Tillsammans med bland andra Olof Palme var han under denna period i Sveriges politiska historia känd som en av ”Erlanders pojkar”.

Carlssons tillträde till statsministerposten skedde under tumultartade former, då det var efter att Olof Palme skjutits till döds år 1986. Han valdes då både till statsminister och till ny partiledare för Socialdemokraterna. Carlsson tillträdde under en period då Sverige hade ett budgetunderskott på 90 miljarder kronor, och Carlsson tillsammans med den dåvarande finansministern, Kjell-Olof Feldt, vände detta underskott till ett överskott. Trots dessa framgångar blev ekonomin under hans regeringsperiod allt sämre i Sverige, och vid valet år 1991 förlorade Socialdemokraterna stort, och Carl Bildt tog över som statsminister. Vid nästa val kunde Socialdemokraterna ta makten igen, men efter hård kritik meddelade Carlsson att han skulle avgå som statsminister och som partiordförande. Hans efterträdare blev Göran Persson.

]]>
https://esp-stockholm.se/ingvar-carlsson/feed/ 0
Bommersvik https://esp-stockholm.se/bommersvik/ https://esp-stockholm.se/bommersvik/#respond Sun, 14 Feb 2016 18:17:23 +0000 http://esp-stockholm.se/?p=55 Bommersvik är en kursgård och konferensanläggning som ägs av SSU, som ligger vid sjön Yngern utanför Södertälje. Den invigdes den 14 september 1937, efter att en insamling skett bland SSU:s medlemmar och andra organisationer inom arbetarrörelsen. Dessa donationer möjliggjorde att SSU kunde köpa gården av överste Lundeberg. Tanken med gården var att SSU skulle kunna utbilda de fackliga och politiska ledarna för nästa generation, och än idag utbildas socialdemokratiska ungdomar på gården i diverse politiska ämnen, fackliga avtal och relevanta lagar.

Gården har ett mycket stort symboliskt värde för socialdemokratin. Här bodde till exempel Tage Erlander efter hans avgång som svensk statsminister och partiledare, då han förlänades en hedersbostad på Bommersvik. Huset där Erlander och hans fru Aina levde fram till Erlanders död kallas än idag för Erlandervillan. Av denna och många andra anledningar är Bommersvik något av den svenska socialdemokratins Mecka, och många väljer till exempel att gifta sig på gården. Bommersvik har blivit en plats dit socialdemokratiska regeringar kan inhämta lugn och ro, och inspiration från naturen. Till exempel åkte Ingvar Carlsson dit efter mordet på Palme, för att förbereda presentationen av sin regering i avskildhet och i lugn och ro. Även Olof Palme själv tog sin tillflykt till Bommersvik med sin regering efter en arbetsmarknadskonflikt som skakade Sverige.Per_Albin_Hansson_föreläser_Bommersvik

Förutom kursgårdens symboliska värde för socialdemokratin har byggnaderna och dess innehåll även ett mycket påtagligt värde. Inuti byggnaderna finns nämligen diverse skatter och föremål som socialdemokratiska statsministrar har fått på sina utlandsresor, och som de sedan har gett i gåva till gården för att utsmycka lokalerna. Några av de mest värdefulla (och kontroversiella) gåvorna kommer från Olof Palme, som har givit skolan flera vaser från Mingdynastin, en uppstoppad tiger, en guldstaty av en inkagud och vrakdelar från ett nedskjutet amerikanskt flygplan från Vietnamkriget.

Om du själv vill åka på en kursgård eller vidareutbilda dig på något annat sätt, men inte har möjlighet att göra det i något politiskt partis regi eller via en förening, kan det bli en dyr historia. Om du behöver låna pengar för din fortbildning kan du gå in på Advisa, där du kan jämföra bankernas villkor för att få så bra förutsättningar för ditt lån som möjligt.

]]>
https://esp-stockholm.se/bommersvik/feed/ 0
Socialdemokratiska slogans https://esp-stockholm.se/socialdemokratiska-slogans/ https://esp-stockholm.se/socialdemokratiska-slogans/#respond Sat, 24 Oct 2015 18:44:29 +0000 http://esp-stockholm.se/?p=49 Politiska partier förknippas kanske framförallt med sina partisymboler och med sina partiledare. Men inför varje valår börjar partinamnen också att synas tillsammans med (vad partierna hoppas är) en slagkraftig slogan som ska sammanfatta deras politik och locka väljare. Ibland är dessa slogans allmänna, som de ofta är inför riksdagsval, och ibland riktar de in sig på en specifik fråga som är aktuell. Här nedan beskrivs några av socialdemokraternas mest kända slogans.Stefan_Löfven_26_jan_2012_1

En slogan från partiets tidiga år som tydligt representerar partiets ursprung och politik är ”Rättvisa åt arbetarne och småfolket”. Denna slogan användes av partiet vid de svenska valen 1907, och även sloganen under valet 1911 gick i samma tongångar: ”Arbetarna tåga ut i valkampen”. Senare partisloganer har mer fokuserat på det många förknippar socialdemokraterna med idag, nämligen välfärd. Ett exempel på det är 1936 års slogan ”Arbete och trygghet åt alla”, liksom sloganen till valkampanjen år 1970: ”Endast en fast politisk vilja kan fördela det växande välståndet rättvist”. Under Göran Perssons år vid makten uppstod även en slogan som användes av partiledaren personligen, ”det gröna folkhemmet”, som en miljömedveten anspelning på det begrepp som myntades av Per Albin Hansson 1928.

År 2006 lanserades sloganen ”Alla ska med” inför valet, och även socialdemokraternas nuvarande slogan, ”Ett bättre Sverige. För alla”, anspelar på välfärd och inkludering i och med ordet ”alla”. PR-konsulter har både hyllat och kritiserat den nuvarande sloganen. De menar till exempel att den är effektfull, eftersom alla kan projicera det de själva vill ska bli bättre i Sverige på sloganen, även om det inte ingår i socialdemokraternas politik. Kritiker menar att det är ett mycket okontroversiellt påstående, och kommenterar den bland annat med ”Vem vill inte ha ett bättre Sverige?”. Enligt socialdemokraterna själva innebär tillägget ”För alla” att alla i deras Sverige måste bidra på sitt sätt och anstränga sig, samtidigt som samhället ska se till att de kan få jobb eller studera om de vill det.

Om du själv håller på att driva en politisk kampanj av något slag, är ett effektivt sätt att rekrytera anhängare, samtidigt som man sprider sitt budskap, att dela ut gratis produkter med kampanjens slogan eller logotyp på. Du kan enkelt beställa pennor, kläder, godis och annat med tryck på Medtryck.com.

]]>
https://esp-stockholm.se/socialdemokratiska-slogans/feed/ 0
Per Albin Hansson https://esp-stockholm.se/per-albin-hansson/ https://esp-stockholm.se/per-albin-hansson/#respond Tue, 17 Mar 2015 08:43:34 +0000 http://esp-stockholm.se/?p=43 Per Albin Hansson föddes 1885 i vad som senare skulle bli en del av Malmö. Han växte upp i en familj där fadern var murare och modern var piga, och kom således från arbetarklassen. När han senare i livet tillträdde posten som partiledare för Socialdemokraterna, var detta en stor skillnad mellan honom och hans företrädare Hjalmar Branting, som kom från en högborgerlig familj.

Hanssons politiska engagemang började då han som sjuttonåring gick med i Socialistiska Ungdomsförbundet. Våren året därefter bildades en ny politisk förening, nämligen det Socialdemokratiska Ungdomsförbundet, och Hansson gick då över till detta förbund. Hansson gjorde karriär inom förbundet, bland annat genom en anställning som chefredaktör för tidningen Social-Demokraten och som ledamot och ordförande för ungdomsförbundets centralstyrelse. I valet 1917 valdes Hansson till riksdagsman, och skulle med sina handlingar i riksdagen (eller kanske framförallt hans ovilja att samarbeta med den liberala statsministern Nils Edén) orsaka en regeringskris. Hansson krävde bland annat att republik skulle införas som statsskick, och socialdemokraterna propsade på åtta timmars arbetsdag. Efter att under en period ha varit Sveriges försvarsminister, och under den perioden ha rustat ner försvaret för att frigöra resurser till de sociala reformer man ville genomföra, var Hansson andrahandsvalet till att bli partiledare vid Hjalmar Brantings död 1925. Trots att förstahandsvalet, Fredrik Thorsson, var allvarligt sjuk, blev dock inte Hansson vald till partiledare. Istället valdes Rickard Sandler, och Branting blev vald till partiordförande först 1928.Per Albin Hansson 2

Hansson skulle utstå flera prövningar under sin tid som partiordförande och senare som statsminister. Hans första val som partiordförande blev katastrofalt, som en följd av en mer marxistisk inriktning hos partiets politik som inte gick hem hos väljarna. Hansson skulle i nästa valrörelse mynta begreppet ”folkhemmet”, och efter valet 1932 inleddes det socialdemokratiska regeringsinnehavet som skulle pågå i 44 år. Hanssons prövningar var dock inte över i och med det, eftersom han under andra världskriget fick leda en samlingsregering för att förhindra att Sverige blev ett av de många länder som drabbades av kriget.

Det finns flera böcker skrivna om Per Albin Hansson själv och om hans roll i arbetsrörelsen och socialdemokratin. Om du vill läsa mer om honom är det en bra idé att skapa en prenumeration på Storytel.se. Då får du tillgång till tusentals e-böcker, och kan läsa så mycket du vill om den före detta statsministern.

]]>
https://esp-stockholm.se/per-albin-hansson/feed/ 0
Socialdemokrati – valår 2014 https://esp-stockholm.se/socialdemokrati-valar-2014/ https://esp-stockholm.se/socialdemokrati-valar-2014/#respond Mon, 18 Aug 2014 01:50:48 +0000 http://esp-stockholm.se/?p=33 För att skapa trygga och bra pensioner behövs fler jobb
Vi blir allt äldre vilket visar på ett bra välfärdssamhälle. När vi pensioneras har vi möjlighet att få plocka ut den pension som vi har jobbat ihop under åren. Ju mer pengar som kommer in i pensionssystemet desto bättre blir pensionerna. Det är därför extra viktigt att bekämpa arbetslösheten och få fram så många arbeten som möjligt så att fler kommer ha en ljuvlig pension att se fram emot.

 

Ju äldre vi blir desto högre krav ställer det på äldreomsorgen, sjukvården och vårt gemensamma pensionssystem. För att klara detta måste sysselsättningen öka liksom antalet arbetstimmar. Detta betyder inte att de som redan arbetar ska arbeta fler timmar, det betyder att fler ska få arbeten så att antalet totalt arbetade timmar i Sverige ökar. Arbetslösheten måste minskas för att vi ska kunna fortsätta ha ett fungerande välfärdssamhälle. När det gäller pensionssystemet har Socialdemokraterna valt ut ett antal fokusområden inför valåret 2014.

 

Socialdemokraternas krav när det gäller pensioner inför årets val:

  • Se till att säkra ett bra pensionssystem genom att minska arbetslösheten. Målet är att Sverige 2020 ska ha ökat antalet personer som arbetar samt öka antalet arbetade timmar. Långsiktiga målet är att ha den lägsta arbetslösheten i EU.
  • Avskaffa pensionsskatten och ta bort skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer fr.o.m. januari 2015.
  • Se till att arbetsmiljö och arbetsvillkor förbättras så att fler klarar av att arbeta fram till pensionsåldern.
  • Skapa mer jämställdhet i arbetslivet så att kvinnors pensioner höjs.

 

Pensionstrygghet som man själv kan styra
Sverige har idag en väldigt bra trygghet för sina pensionärer och det menar socialdemokraterna att de vill behålla. Vi i Sverige har en allmänpension och en garantipension för de som behöver utnyttja den. Det finns avtals- och tjänstepension som arbetsgivaren avsätter. De flesta har därtill någon form av eget pensionssparande. Socialdemokraterna beskriver att de arbetar aktivt för en stark arbetsmarknad och låg arbetslöshet för att bevara ett stabilt pensionssystem.  För att påverka din ekonomi ytterligare finns det bra rådgivare att fråga på pensionsmyndigheten, banker samt ekonomiska rådgivare som Solidar pension. Alla har rätt till en ljus framtid oavsett ålder, och pengar bör aldrig vara ett orosmoment på ålderns höst.

200258139-001

]]>
https://esp-stockholm.se/socialdemokrati-valar-2014/feed/ 0
Göran Persson https://esp-stockholm.se/goran-persson/ https://esp-stockholm.se/goran-persson/#respond Sat, 05 Jul 2014 19:23:00 +0000 http://esp-stockholm.se/?p=9 Göran Persson har en lång historia inom den svenska politiken. Han var Sveriges skolminister mellan 1989 och 1991, han var finansminister mellan 1994 och 1996, han var riksdagsledamot under två olika perioder, först mellan 1979 och 1984 och sedan mellan 1991 och 2007, han var socialdemokaternas partiledare mellan 1996 och 2007, och under den perioden var han även Sveriges statsminister mellan 1996 och 2006.

Även innan dess var Persson dock involverad i politiken, men han började sin politiska karriär på regional nivå. Han föddes 1949 i Vingåker. Efter att ha genomfört sin värnplikt studerade han sociologi vid Högskolan i Örebro, studier som han dock aldrig slutförde. Istället blev han ombudsman inom SSU och även studiesekreterare i ABF. Redan nu kunde man ana att hans första ministerpost skulle vara skolminister, då han engagerade sig i skolstyrelsen i Katrineholms kommun mellan 1977 och 1979. Efter detta blev han invald i riksdagen, samtidigt som han fortsatte att klättra inom den regionala politiken; 1985 blev han utnämnd till kommunalråd. Fyra år senare, 1989, skulle hans karriär inom den nationella politiken ta fart i och med att han utsågs till skolminister.

En av de första åtgärderna som Persson vidtog som statsminister var ett omfattande besparingsprogram i form av höjda skatter och minskade utgifter från staten, i syfte att sanktionera statsskulden. Om det verkligen var budgetsaneringen som räddade Sveriges ekonomi har i efterhand ifrågasatts av Lars Jonung. Inom utrikespolitiken arbetade han framförallt för ett starkare samarbete med EU.Göran Persson 2

Persson avgick som partiledare efter att Alliansen vann valet 2006, och Fredrik Reinfeldt därmed tog över rollen som statsminister. Persson fortsätter dock att vara engagerad i Sveriges politik än idag. I februari 2014 trädde han fram för att uttrycka en oro över Sveriges basindustri, och menade att landets ekonomiska framtid hänger på hur dess råvaror utnyttjas. Han fortsätter också att driva en fråga som han vurmade för redan under sin tid som statsminister, nämligen att Sverige ska gå med i EMU och anta euron som valuta. På en annan punkt har han dock ändrat sig. Han var tidigare motståndare till EU-skatter, men anser nu att EU behöver en egen budget som inte är beroende av att alla länder kommer överens genom förhandlingar.

För övrigt håller sig Persson relativt undanskymd från rampljuset. Han är anlitad som kommunikationskonsult på konsultbolaget JKL och bor med sin fru Anitra Steen i Hyllinge socken, på gården Övre Torp.

]]>
https://esp-stockholm.se/goran-persson/feed/ 0
Olof Palme https://esp-stockholm.se/olof-palme/ https://esp-stockholm.se/olof-palme/#respond Tue, 24 Jun 2014 19:24:01 +0000 http://esp-stockholm.se/?p=13 Olof Palme var Sveriges statsminister under två perioder, mellan 1969 och 1976 och mellan 1976 och 1982, då han blev mördad på Sveavägen i Stockholm. Internationellt är dock Olof Palme ihågkommen för mycket mer än så.

Han utbildade sig till jurist vid Stockholms högskola efter att bland annat ha läst till en Bachelor of Arts i USA. Hans första större åtagande inom politiken var som riksdagsledamot, men fler uppdrag skulle snart följa: konsultativt statsråd, kommunikationsminister, ecklesiastikminister och utbildningsminister, innan han till slut utsågs till statsminister 1969.

Som statsminister väckte han känslor, både av upprördhet och ibland till och med hat, och av beundran. Han gjorde sig känd som motståndare till USA:s aktioner i kriget i Vietnam, framförallt bombningarna i Hanoi, som han uttalade stark kritik mot i det så kallade jultalet 1976. Hans vistelse i USA, som student, var enligt Palme själv en av anledningarna till att han blev socialdemokrat, efter att han sett samhällsklyftorna där.

Under oppositionsåren, mellan 1976 och 1982, agerade Palme medlare på uppdrag av FN i konflikten mellan Iran och Irak. Han är känd internationellt som en motståndare till krig och våld, men har också stått för mer kontroversiella åsikter, som att stödja många revolutionsrörelser i tredje världen. Han var till exempel den första västerländska ledaren som besökte Kuba efter deras revolution, och hyllade revolutionärerna i Kuba och Kambodja i ett tal i Santiago. Han uttryckte stark kritik mot regimer som Francoregimen i Spanien, Pinochetregimen i Chile och Husákregimen i Tjeckoslovakien.Olof Palme 2

Han var även känd för sin retoriska förmåga, och har hyllats av sin dåvarande politiska motståndare Carl Bildt som ”vår mest lysande retoriker”. Hans handlingar, åsikter och retorik gjorde honom till en stark ledare. Hans starka, ofta kontroversiella åsikter som gick stick i stäv med världens supermakter gjorde honom till en både älskad och hatad person. Olof Palme mördades den 28 februari 1986, och utredningen kring hans mord blev aldrig uppklarad. Det var en utredning som involverade hela Sverige. En av dem som bidrog var deckarförfattaren Stieg Larsson, som 1987 lämnade in uppgifter han tagit fram genom att följa ett spår till Sydafrikas säkerhetstjänst.

Även om vi kanske aldrig får veta av vem och varför Olof Palme mördades, lever minnet av honom och hans politik kvar. Vid utdelningen av Olof Palme-priset år 2006, 20 år efter Palmes död, sade Göran Persson att Palmes politik skulle kunna tillämpas idag, och att många av de frågor han drev fortfarande är aktuella.

]]>
https://esp-stockholm.se/olof-palme/feed/ 0